Skoltävling om Sveriges vinterfåglar!

BirdLife Sveriges event ”Vinterfåglar inpå knuten” den 29 januari – 1 februari, bjuder i år in landets alla skolor till att tävla i att mata och räkna fåglar. Ett roligt tillfälle för barnen att lära sig om våra fåglar.

 

Under den sista helgen i januari räknas varje år fåglar vid och kring fågelmatare i hela Sverige. För att även förskolor och skolor skall kunna delta ingår även fredagen och måndagen runt helgen i räkningen. Förutom nöjet med själva matningen ges barnen möjlighet att lära sig de vanligaste fåglarna vi har i Sverige under vintern. Vi på BirdLife Sverige hoppas att många skolklasser och förskolor deltar genom att sätta upp eller bygga en fågelmatning och mata fåglar.

 

Genom att skicka in bilder på matningen, en lista på fågelarter som setts under fredag 29 januari och måndag 1 februari, samt en kort text om vad barnen lärt sig deltar klasserna i en tävling med fina priser.

 

Det är bra att börja mata fåglarna så tidigt som möjligt så att fåglarna med säkerhet hittar till matningen under sista helgen i januari. Fåglar tar hjälp av oss när vi matar dem under vintern. Det är ont om mat där ute, och vid fågelbordet hittar de den mat de behöver för att klara uppehället under kyliga och mörka vinternätter.

 

Tävlingen som skickats ut till landets skolor:

I den tävlingsinformation som skickats ut till landets skolor har BirdLife Sverige även skickat med tips på hur man bäst matar fåglar i och runt en skolgård, vad fåglar tycker om att äta. Och hur klassen själva kan tillaga talgbollar, blanda en god fågelfrömix, och hur de enkelt kan bygga egna fågelholkar av mjölkkartonger. Självklart finns där även lite tips och trix på hur man kan ta reda på vad det är för fågel som dyker upp och äter av maten.

 

Arrangör och domare i tävlingen är BirdLife Sverige. Juryn består av föreningschef, kommunikatör och projektadministratör. Anhöriga till anställda och styrelse får inte delta i tävlingen. Juryns beslut kan inte överklagas. Vinnare kontaktas via e-post.
Skolan ansvarar för att bilder som skickas in är GDPR-säkrade.

Spread the love